Wie zijn wij

header5a

Als christelijke organisatie zijn we bewogen door de hartverscheurende omstandigheden van afgestoten kinderen en hun tienermoeders in Oeganda. Wij hanteren christelijk normen en waarden en willen een veilige plek creëren waar deze kinderen met hun tienermoeder kunnen opgroeien, omgeven door liefde, geborgenheid en veiligheid. Nafasi Welfare Centre is een kleinschalig project dat tijdelijk crisisopvang biedt aan 12-20 baby’s en jonge kinderen tot 5 jaar met hun tienermoeders.  Ons doel is om binnen acht maanden voor deze tienermoeders en hun kinderen een permanent warm en veilig thuis te vinden. Moeder Theresa schreef  “Als je honderd mensen niet kunt helpen, help er dan eentje.”

“Een eigen huis, een eigen thuis: daar durft Nafasi Welfare Centre voor te gaan”.

Oeganda kent het grootste percentage weeskinderen ter wereld; 2 miljoen wezen! Er zijn veel redenen waarom een kind wees wordt of te vondeling wordt gelegd. Ieder kind, elke tienerouder, heeft zijn of haar eigen verhaal. Soms is de situatie onomkeerbaar of uitzichtloos; andere keren is hereniging met het gezin of de familie mogelijk.

  • Een van de belangrijkste oorzaken zijn de ziekten HIV/Aids en Malaria. Veel kinderen worden wees doordat  ouders aan deze ziekten overlijden.
  • Een andere reden is vaak dat ouders geen mogelijkheid zien om voor nog een kind zorg te dragen, veel Ugandesen leven onder de armoede grens. Gemiddeld heeft een Oegandese vrouw 7 kinderen.
  • Ook worden veel meisjes op zeer jonge leeftijd moeder. Zij zijn hierdoor zo in de war dat ze niet weten wat ze moeten doen en het kind te vondeling leggen.
  • Kinderen uit een eerder huwelijk worden niet geaccepteerd door een nieuwe vader.
  • Andere kinderen worden verstoten door hun moeder omdat ze geboren zijn uit verkrachting of incest. Ook buitenechtelijke kinderen worden vaak verstoten, vanwege de schande voor de familie of de gemeenschap.
  • Het gebeurt ook geregeld dat gehandicapte of ernstig zieke kinderen vondeling worden gelegd. Ouders hebben geen mogelijkheid om financieel zorg te dragen voor een ziek kind.
  • Daarnaast komt het voor dat beide ouders in de gevangenis raken en het kind alleen achterblijft.

NWC Nafasi Welfare Centre trekt zich het lot van deze kinderen en hun tienerouders aan en spant zich in om hen een veilig thuis te bieden. Tenslotte zijn deze tienermoeders zelf ook nog kind. Durf jij ons daarbij te helpen?

“Wie zo’n kind met open armen ontvangt, uit liefde voor Mij, ontvangt Mij.” Matt. 18:5